Olofsfors factory view_original.jpg

Olofsfors har blivit nominerad till ÅRETS TEKNIKPRIS 2018 på Umeågalan!

2018-10-03

Med motiveringen; Ett anrikt företag som med stolthet levererat kvalitet sedan 1762. Med en vilja av stål och med stark lokal förankring har företaget blivit världsledande inom sin nisch. Produkterna må vara hårda och vassa, men tillverkas med omtanke om miljön. En omtanke man tar man med sig i morgondagens satsningar.

 CoverX

 

- Nomineringen är ett erkännande för Olofsfors och vår långsiktiga strategi, Kunskap, Kvalitet och Hållbarhet. Den är viktig för vår ägare, våra medarbetare och vårt samhälle. Vi vill kunna locka personal till vårt fina företag i framtiden, säger Göran Nyberg, VD på Olofsfors om nomineringen.

Produktion i världsklass

Olofsfors resa från inga robotar till idag, en helautomatiserad produktion i världsklass med ett 40-tal robotar började 1992 då den första vägstålslinjen kom. Sedan har dess har allt gått snabbt framåt. Automationen och de stora investeringarna har succesivt skett från 2002 då Olofsfors satsningar på en effektiv och robotiserad bandtillverkning startade. Idag finns 2 robotiserade svetsceller för band, totalt 9 robotceller och fler är på väg in.

- Genom att investera i maskiner och personal, insoursa produktionen, dvs inte köpa färdigt material från underleverantörer utan istället tillverka det mesta själv, har kvalitetskontrollen genom fabriken skärpts och kompetensen i huset ökat, säger Tomas Strömberg, produktionschef på Olofsfors AB. 

- Vi jobbar idag med 3 uppsamlingsdatabaser där man kan analysera djupare med AI (Artificiell intelligens) och ML (Machine Learning). Två av dessa system är Axxos produktionsuppföljningssystem som underlättar vid felsökningar på alla våra maskinutrustningar och ABB Connected Service, där vi kopplar upp alla våra robotar för support och förebyggande underhåll. Vi anser oss ligga långt fram vad gäller industi 4.0, fortsätter Tomas. Många jobb sker ofta via distans, virtuella datorer eller VPN vilket underlättar då man alltid har experter till hands. Det spelar ingen roll var man sitter eller när man gör jobbet. 

Miljötänk 

Många av Olofsfors underleverantörer är lokala och finns nära till hands.
- Det är viktigt inte minst ur miljöhänseende men också då det lokala samarbetet är viktigt för Olofsfors, säger Tomas. 

I Olofsfors tillverkningsprocesser återvinns en stor del av restvärmen som blir. I den utvecklade härdprocessen som utvecklats genom lång erfarenhet tas vattnet från den lokala forsen i Olofsfors tillvara. Olofsfors har kraftfulla simuleringsverktyg anpassade för sin verksamhet, för att till exempel ta fram nya tvärjärn och optimera profiler.   
Kvalitet och provningsutrustning har tagits fram för att säkerställa hela produktionskedjan från inköpt råmaterial till färdig produkt. Olofsfors gör materialanalyser och testar stålen för att säkerställa rätt kvalitet och hårdhet.

- Vi har investerat i en kombinerad målnings- och anlöpningsutrustning för att stålet skall kunna bli optimalt hårt, men ändå inte bli för sprött så det spricker. Vi har också en helt ny vägstålslinje där vi kan tillverka alla vägstålsprodukter i en och samma anläggning. Allt sker i en robotiserad process från intag av råmaterial till färdig, målad, märkt och paketerad slutprodukt berättar Tomas. Denna linje, samt vår nya skärmaskin, finns i den senaste utbyggnaden av Olofsfors-fabriken. Det är en 1800 kvadratmeter stor byggnad som blir viktig för att kunna fortsätta utveckla produktionsprocesserna, säger Tomas.

- Under hösten 2018 färdigställs flera investeringar och fram till 2020-talet finns en långsiktig investeringsplan, avslutar Tomas. 

Rekryteringar -framtidens utmaning för Olofsfors

  
Umeågalan har sedan 2004 varit en mötesplats för entreprenörer, företagare och företag och har sedan dess belönat framgångsrika insatser inom Umeås näringsliv. Galadagen arrangerar den 8 november och vill inspirera till nytänkande och uppmuntrar till hållbarhet.  
Olofsfors AB, AIT och Fältcom är de tre nominerade företagen till årets Teknikpris, och för andra gången är det Komatsu Forest, Ålö och Volvo Lastvagnar som delar ut priset på Umeågalan.
Med teknikpriset vill de hylla personer och företag som skapar tillväxt och bidrar till att utveckla Umeå som teknikstad/region. 

- En av de största utmaningarna för Olofsfors, är att kunna rekrytera framtidens medarbetare till industrin. Det utbildas för få idag, säger Göran. Det gäller att synas, ligga i framkant vad gäller utveckling och nya investeringar. Vi vill uppfattas som ett innovativt och tekniskt attraktivt företag och en bra arbetsgivare, avslutar Göran.

Olofsfors leder tillverkningen av skogsband till skogsmaskiner. Med band tar sig skogsmaskinerna fram i besvärliga terränger på ett miljövänligt sätt. Olofsfors tillverkar också vägstål, plogstål och skopstål till entreprenadmaskiner med hög automatiserad teknik.

Läs mer om priset: http://teknikpriset.se/ 

De nominerande företagen 2018 finns inom följande kategorier;

Årets Tillväxtföretag 
Årets Teknikpris 
Årets Huvudpartnerpris 
VK Medias Varumärkespris 
Årets Unga Företagare 
Årets Avknoppningsföretag 
Årets Hantverksstipendiat 
Årets Företagare
Årets Nya Företagare
Årets Marknadsförare 
Årets Exportföretag 
Umeå Kommuns Företagarpris

Vill du läsa mer om respektive kategori samt se vilka fler än Olofsfors som blivit nominerade, kan du läsa mer på: http://umeagalan.se/priser/nominerade-2018